DuyurularFaaliyetler

“Mana-i Harfi tabanlı bütüncül eğitim modeli” tanıtımı yapıldı..

Düşünce ve Eğitim Hayatında Alternatif Arayışlar Devam Ediyor
Her geçen gün dahada katılaşarak çekilmez hale gelen modernitenin katı materyalist bir yansıması olan seküler kültür ve anlayış; düşünceden eğitime, fertten topluma uzanan yelpazede hayatın her alanında maddeci, inkarcı mahsurlu etkilerini göstermektedir. Özellikle milli ve manevi değerlere duyarlı çevreler, haliyle bu kötü gidişattan oldukça rahatsızlık duymaktadırlar. Bununla paralel olarak alternatif arayışlar, ve çıkış yolları aranmaktadır. İşte toplumun farklı katmanlarından teorik ve pratiğiyle düşünce ve eğitim dünyasının içindeki bir grup insanımız bu maksatla bir araya geldiler. Burada “Tevhidi ve Seküler Dünya Görüşü Işığında Eğitim” konusu ve alternatif yollar, modeller üzerinde yapılan çalışmalar teati edip, değerlendirdiler.
İstanbul İlim Kültür Vakfı’nın ev sahipliğinde yapılan programda 5 BOYUTLU DÜŞÜNME (5D Thingking) adlı mana-yı harfi tabanlı Bütüncül Eğitim Modeli tanıtıldı. Program, vakıf başkanı Said Yüce’nin konuşması ile başladı; Prof. Dr. Necati Aydın ve Prof. Dr. Alpaslan Açıkgenç’in sunumları ile devam etti. Eğitim bilimci Burhan Akpınar (Prof. Dr., Fırat Ü., Eğitim Fakültesi) konu ile ilgili detaylı bir değerlendirmeyi yaptı (aşağıdaki linkten ulaşılabilir).
Model hakkında şunlar konuşuldu:
Bu modelin en önemli ve belirgin özelliği, din ve bilim ayrılığı problemine çözüm sunmasıdır. Modelde özellikle fen bilimlerini ateizmin ve materyalizmin işgalinden kurtaracak formüller sunulmaktadır. Hakikat eksenli (mana-yı harfi) bir dil esas alınmakta; eğitim yöntemi olarak gözlem, tefekkür ve tahkik öne çıkarılmaktadır.
Modelde; bilim materyalizmin “malı” olmaktan kurtarılmakta; eşyanın/varlığın sır ve hikmeti açığa çıkmakta; ilimden irfana ve marifete geçiş hattı açılmaktadır.
Modelin başka ülkelerde uygulama imkânı bulup Türkiye’de bulamaması, programda Türkiye’deki katı ve merkeziyetçi müfredat yapısı ile açıklandı. Türkiye’de eğitimin önündeki en büyük engellerden birisinin tevhid-i tedrisat yasaları ile merkeziyetçi müfredat uygulamaları olduğuna dikkat çekildi.
Ülkemizin değişik köşelerinden gelip programa katkı sunan, çoğunluğu eğitim fakültelerinde görevli, Maarif Platformu üyeleri hocalarımıza teşekkür ediyoruz:
Burhan Akpınar (Fırat Ü.) Behçet Oral (Dicle Ü.), Ömer Özyılmaz (İ. Aydın Ü.), Bayram Özer (Ondokuz Mayıs Ü.), İsmail Sağlam (Uludağ Ü.), Ünal Akyüz (MEB), Yusuf Sözer (Batman Ü.), Zakir Elçiçek (Dicle Ü.), Ahmet Kasım Sezgin (Dicle Ü.), Halim Ulaş (Atatürk Üniversitesi), Kasım Takım (Harran Üniversitesi), Fatih Mehmet Coşkun (İ. Medeniyet Ü.), M. Ali Gündoğdu (İstinye Ü.), Fatih Çelikel (MEB, Kayseri)
Ayrıca fikirleri ile katkı sunan muallim hocalarımız ve eğitim uzmanlarına da teşekkür ediyoruz: Asuman Sadıkoğu, M. Arif Vural, Ömer Erkeneker, Betül Geleri, Merve Cebeci, Tahsin Gülhan, Savaş Aktaş, Kubilay Aktaş, Burçak Alpaslan Aktaş, Abdurrahim Koçyiğit, Hamit Okur, Sabri Eyigün, Nurefşan Çağlaroğlu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu