Biz kimiz?
Platformun Tam Adı: MAARİF SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) PLATFORMU
Kuruluş Amacı ve Gerekçe
“Maârif” kelimesinde kişinin kendini, dünyayı, hayatı, Yaratıcı’yı bilme, okuma, anlama çabası veya anlam çabası bulunmaktadır. Hâlbuki “eğitim” kelimesi, “maârif” kelimesinin anlam dünyasının zenginliğine ve derinliğine sahip bulunmuyor.
Türkiye’nin Maarif Davası kitabının yazarı Nurettin Topçu maarifin amacını şu şekilde hulasa eder:
“İlimden felsefeye, felsefeden sanata ve ahlâka ve nihayet dine yükselmemiz lâzımdır. Böyle adım adım yürüyüş, hasta, hem de şaşkın bir nesli Allah’a götüren yolda yeniden canlandırabilir. Bu iş bir maarif işidir ve bir neslin kurtuluşunu ancak maarifinin yükselmesinde aramak lâzımdır.”
Ülkemizin maarif meselelerine sahip çıkacak, akîl bir merkez danışma kuruluna ihtiyaç şiddetli tartışılmaz bir gerçek halindedir. Maarif Platformu, bir “düşünce kuruluşu” olarak çalışmayı amaçlamaktadır. Türkiye’nin Maarif Davası’na hayat vermek üzere ilgili sivil toplum kuruluşlarını “ortak akıl” etrafında toplamak öncelikli amacı olacaktır. Platform, eğitim ve bilim dünyamızın sorunları için bir “tavsiye/öneri“ ve “fikir” merkezi olarak faaliyet gösterecektir. Sorunların, yanlış, eksik, üstü örtülü halden, ne olduğu belli olmayan biçimden kurtarılması için önce doğru soruların gündeme alınması sağlanacak, sonra da o
sorulara çeşitli bilimsel araştırmalar yoluyla; ortak akılla ve beyin fırtınası yöntemleriyle cevaplar aranacaktır.
Bu çalışmalarla maarif meselelerimizin çözümsüz olmadığı gösterilecek; okul ve eğitimin, özellikle ders kitapları ve müfredatların kültürel ve manevi değerlere makas atan yapısından, sığ ve dayanaksız temellerden, zihinleri kısırlaştırıcı çerçeveden kurtarılması için çözümler ortaya konacaktır.
Bu çalışmalarda takip edilecek metot, “Hz. Mevlânâ’nın pergel metaforunda olduğu gibi pergelin sabit ayağı kendi medeniyet dinamiklerimize ve kültürel değerlerimize basacak, pergelin hareketli ayağıyla da bütün medeniyetlere, kültürlere, felsefelere açılacaktır.
Bu çalışmalar, topyekûn eğitimi anlamlı hale getirecek; yani onu maarife dönüştürecek yol haritaları sunacaktır. Bu çalışmalar, aynı zamanda okul ve üniversiteyi hayatın ve mesleğin içine çekecek çözümler için de yol haritaları sunacaktır. Platform ders kitapları ve müfredat üzerine de çalışmalar yapacaktır.
Bu amaçların tahakkuku için çalışma grupları teşkil edilecektir. Çalışma grupları konferans, panel, çalıştay, kongre ve araştırma çalışmaları yanında her türlü yayın faaliyetlerinin içinde olacak; çalışmalarını projelendirerek yürütecektir.