Basında Maarif

Zorunlu Eğitim

Maarif Platformu tarafından düzenlenen panel ve çalıştay toplantılarında, eğitimin en tartışmalı konularından biri olan “zorunlu eğitim” çok yönlü olarak ele alındı. Eğitim bilimciler, öğretmenler, akademisyenler, iş dünyası temsilcileri ve bürokratların bir araya geldiği etkinlikte, zorunlu eğitimin süresi, içeriği ve hedefleri tartışılarak, sorunlara çözüm yolları arandı. Katılımcılar, mevcut zorunlu eğitim sistemi ve müfredat tekelinin hem öğrencilerin potansiyelini sınırlandırdığını hem de toplumun ihtiyaçlarına yanıt vermekte yetersiz kaldığını ifade ederek, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için somut adımların gerekliliğini vurguladı, çözüm yollarını masaya yatırdı.


Toplantılarda, zorunlu eğitimin ve müfredat tekelinin eğitimin kalitesine olumsuz etkileri tartışıldı. Konuşmacılar, 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin ülke kalkınmasına katkı sunmadığını, aksine yetenek israfı, mesleki eğitime ilgisizlik ve diplomalı işsizlik gibi sorunlara yol açtığını ifade etti. Köylerin boşalmasıyla ziraat ve hayvancılıkta gerileme yaşandığı, meslek sahibi bireylerin yetişmediği ve sanayicilerin nitelikli eleman bulmakta zorlandığı vurgulandı. Panel ve çalıştay toplantıları boyunca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli de gündeme geldi ve müzakerelere konu oldu. Zorunlu eğitim ve müfredat tekeli ile ortaya sıkan sorunların Maarif Modeli önündeki en büyük iki engel olduğu dile getirildi. Çalıştay bildirgesinde şöyle denildi: Millî Eğitim Bakanlığı, yaklaşık iki yıldır süren ve adı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” (TYMM) olan geniş çaplı yenilik çalışmaları sürüyor. Mevcut çabaları önemsiyor ve eğitimin problemlerinin anlaşılmasında ve aşılmasında önemli adımlar olarak görüyor ve destekliyoruz.

Ancak, zorunlu eğitim kaldırılmadıkça ve öğrenci çoğunluğunu mesleğe yönlendiren reformlar hayata geçirilmedikçe müfredat dönüşümlerinin etkisi zayıflayacaktır.

Yeni Şafak Gazetesinde yayınlanan haberimizi okumak için lütfen tıklayınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu