Analiz

TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni hazırlanan müfredat değişikliği ile “sadeleşmenin” yapılacağını söylerken, hazırlanacak müfredatın da milli ve manevi değerlere uygun olacağını defalarca dile getirdi. Tekin, “Bize ait ve bizim değerlerimizle inşa edilmiş, bizim referans değerlerimizin ışığında oluşturulmuş bir eğitim sisteminin inşası için gerekli çalışmaları yapıyoruz açıklamalarında bulunmuştu Kamuoyunda ise “nasıl bir müfredat hazırlanıyor?” sorusuna cevap merakla bekleniyor. Bir kısım çevreler ise söz konusu müfredat değişikliğinin bilime ve bilimsel gerçeklere “aykırı” olduğunu söyleyerek yoğun şekilde etrafta ” gürültü” yapmaya devam ediyorlar. Mesela bu kesim “yaratılış teorisinin” ön plana çıkarılmasından hayli rahatsızlık duyuyor. Gerekçeleri ise Yaratılış teorisi dini referans alıyor ve yaratılıştaki ‘kusursuz düzen’ ve ‘mükemmel uyum’ kalıpları işleniyor diyorlar.
Hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan sorumsuzca verilen bu beyanatlara karşı Maarif platformu ise sorumlu davranarak bu konuda ilmi çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalardan birisini ise Eğitim Bilimci hocalar Prof. Dr. Burhan Akpınar ve Doç. Dr. Bahadır Köksalan yaptı. Konu hakkındaki kapsamlı bir çalışma ve değerlendirme çalışma “Eğitimde Maarif Ve Müfredat Yenileme İhtiyacı: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Üzerinden Teorik Bir Analiz” başlığı ile Tarih Okulu dergisinde yayınlandı. Bu araştırma çalışmasında MEB’in 2024 yılında pilot olarak uygulamaya koyacağını beyan ettiği müfredatın, yerli ve milli mercek altına alınmış bir analizi sunulmaktadır.
Söz konusu yazarlara göre; müfredat şimdiye kadar milli ve yerli bağlamda ele alınması zamanı gelmiş ve hatta ihmal edilegelmiş bir çalışma idi. Bu çalışmaların eğitimde bağımsızlık anlamına geldiğinden Türkiye’nin zihinsel bağımsızlığına müfredat ve ders kitapları yolu ile etki eden çevreleri “rahatsız” ettiğini dile getirmektedir.
Bu itibarla platform olarak MEB’in “çağı yakalama” ve “yerli ve insânî hassasiyetler” ekseninde giriştiği müfredat yenileme çalışmalarını heyecan verici bulmaktayız.

Prof. Dr. Burhan Akpınar ve Doç. Dr. Bahadır Köksalan’ın analiz yazıları“Eğitimde Maarif Ve Müfredat Yenileme İhtiyacı: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Üzerinden Teorik Bir Analiz”e aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Başa dön tuşu